En gang imellom kan det hende man plutselig står og mangler et mindre beløp til ett eller annet man kanskje har ønsket seg lenge, det dukker opp et tilbud man ikke visste om, en billig ferie, eller kanskje det dukker opp noen uforutsette utgifter som for eksempel en bil som bryter sammen.

Hva er et smålån egentlig?

Uansett hva det måtte gjelde får de fleste av oss bruk for en eller annen form for litt ekstra kapital i blant, og da kan et såkalt smålån være et godt alternativ. Et smålån defineres ofte som et mindre lånebeløp som strekker seg fra noen få tusenlapper og opp til i underkant av 100 000 kroner, men det er ingenting i veien for at et smålån kan strekke seg betraktelig høyere i sum enn dette. Felles for dem alle er gjerne at de innvilges uten noen spesiell form for sikkerhet, de har forholdsvis kort nedbetalingstid og et svært varierende rentenivå.

Mange fordeler

Fordelene med slike mindre lån kan være mange. Blant annet at de er svært enkle å søke på da de krever forholdsvis lite dokumentasjon for å få dem innvilget. I mange tilfeller holder det bare med at man ikke har noen form for betalingsanmerkning. Ved litt større smålån kan det forutsettes fast inntekt, men som regel er ikke dette nødvendig. Du kan se vilkår og renter hos banker i Norge på Forbrukerrådets finansportal.

Hurtig behandling og svar

Videre får man hurtig svar når man søker og pengene kommer tilsvarende hurtig inn på konto i ettertid. Har man allerede hatt ett eller flere smålån hos en tilbyder, og man har overholdt alle betalingsbetingelsene flere ganger, er det nesten kun for en formalitet å regne dersom man søker igjen. I enkelte tilfeller kan man ha opparbeidet seg et så godt forhold til långiver at man får innvilget søknader selv om man senere skulle være uheldig å ha fått en betalingsanmerkning hos en annen långiver.

Variabel tilbakebetaling

Et smålån har gjerne en kort tilbakebetalingsfrist, slik at man hurtig kan nullstille seg igjen rent økonomisk. Ved lengre nedbetalingstid er ratene så også ofte tilsvarende små, slik at de ikke merkes like godt som ved store betalingsrater over kortere tid. Man kan som regel også selv velge hvilken avdragsordning man ønsker seg, slik at smålånet kan tilpasses den personlige økonomien på best mulig måte.

Oppsummering

  • Allsidig formål. Ingen spør hva du har tenkt å bruke pengene til
  • Variabel tilbakebetalingstid. Du kan selv bestemme hvor lang tid du ønsker å bruke på tilbakebetalingen
  • Ingen sikkerhet. Har man ingen betalingsanmerkninger behøver man ikke stille sikkerhet for lånet.
  • Lett å søke. Som oftest fyller man bare ut et skjema, eller i beste fall sender en sms.
  • Hurtig svartid. Man får svar nesten med det samme. Blir søknaden innvilget, kommer pengene tilsvarende hurtig.